23 Haziran 2011 Perşembe

BEL FITIGI

 BEL FITIGI
Omurga fıtıkların oluşma nedeni ise newton hareket kanununa uygun olarak gelişmektedir.
Şöyle ki, İnsanlar yaşam boyunca yer çekimi ile mücadele içinde olduğundan veya  diğer sebeplerden( Hareketsizlik, kazalar, duruş bozukları .Vs) , omurga rotasında ve eklemlerinde düzensizlikler meydana gelmektedir, bu düzensizlikler, uzun bir süre insanlara hiç belirti göstermeden diskleri yıpratmaya devem eder, gerilim belli seviye geldiğinde  tepki olarak omurgalarda fıtıklar oluşur. Küçük  bir yanlış hareket aniden ağrıların ortaya çıkmasına sebep olur, ağrıların ortaya çıkması omurgada oluşan gerilimin sonucundur. Omurga yapısında şekil bozuklukları, yıpranmalar nihaiyi olarak omurga en zayıf bölgesinde fıtıklar oluşturmaktadır. ( Not; boyun C4-C5-C-6, bel L4-L5 gibi )
Klasik anlamda fıtıkların oluşumu; hareketsizlik, duruş bozukları, kaza,.. vs  ana sebep olarak gösterilir. Klinik araştırmalarda, Düzenli spor yapan ve diğer sebeplerden hiç biri olmayan insanlarda da fıtıklar oluştuğunu sıkça rastlıyoruz.
Yukarıdaki sebep omurgalardaki fıtıkların oluşumunu hızlandırmış olasılığı mümkündür, amma fıtık oluşumunu değerlendirirken, mutlaka omurga yapısı incelemek, çok yönlü araştırmak gerekir.
Atlas kemiği (C1), Göğüs (T1) ve Kalça kemiği, Tüm omurga yapı düzeninde önemli rol üstlenmiş olup, bu yapı  disk eklem simetrik bozukluklar, düzensizlikler oluşmuş ise zaman içinde boyun, göğüs, belde fıtıkları ve diğer rahatsızlıkların oluşması kaçınılmaz olur.
Fıtığın ortaya çıkması sadece bir belirtidir, nedeni ise omurgaların yapısı ile ilgilidir, dolaysıyla oluşmuş olan fıtık tedavisinde amaç fıtığı oluşturan   yapını yeniden düzelterek, oluşmuş olan fıtığı tedavi etmektir.
Sadece belirti olan fıtığı ameliyat ya da diğer yöntemlerle tedavi yapıldığında, fıtığın ve ağrıların tekrarlama riski yüksek olup, çoğu zaman tedavi başarısız olur. Image
Disk sarkması (prolapsus):
Diskin basınca dayanamayarak bir kısmının spinal (omur) kanala doğru sarkması nedeniyle spinal kanaldan geçen sinir demetleri sıkışır. Buda zamanla iltihaplanmalara ve ağrılara sebep olur. Diskin normal kalınlığı 4–6 mm.
Diskin sarkmadan önce çıkıntı yapması (protrusion):
Disk etrafındaki kısmın gevşemesi nedeniyle ortasındaki jelâtinimsi tabaka üzerinde aşırı basınç biner ve buna dayanamayan jelâtin hafif çıkıntı yapar. Bu çıkıntı sinirleri sıkıştırır ve buda sinirsel ağrılara sebep olur.
Bel fıtığının belirtileri (semptom):
Bel fıtığı bazen kendini beli etmeden yavaş yavaş ilerleyebilir, bezende omurlardan çıkan sinirleri veya omur içinden geçen sinir demetini sıkıştırtırarrak rahatsızlıklara sebep olur.
Sinir köklerinin sıkışmasıyla ortaya çıkan rahatsızlıklar, Bel, kalça veya bacaklarda çok yoğun bir ağrı, karıncalanma veya uyuşukluk gibi durumlar ortaya çıkar. Siyatik olarak bilinen rahatsızlıkta belden ayaklara ve topuğuna kadar uzanır.
Bel fıtığının teşhisi:
Hastalığın geçmişinin (anamnez) doktor tarafında iyi bilinmesi gerekir, böylece doktor hastalığın hangi aşamada olduğu tespit edilir, fakat bazen buda yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle X-Ray Filmi, MR’ın çekilmesi gerekebilir. Ancak bu şekilde hastalığın hangi devrede olduğu, omurga düzensizliklerin hangi boyuta olduğu anlaşılır.
Ne gibi tedbirler alınabilir?
  • İş yerinde band veya masa başında çalışırken beli fazla zorlamadan çalışma imkanı ayarlanmalıdır.
  • Fazla kilolar omurlar için çok büyük ağırlık oluşturur, bu nedenle fazla kilolardan kaçınılmalıdır.
  • Sandalyeye oturunca doğru oturmak gerek aşırı öne, yanlara veya arkaya sarkmak bele zarar verebilir.
  • Ağır yükleri ya yalınız kaldırmamalı veya parça parça kaldırmalıdır.
  • Ağır yükü kaldırırken kesinlikle bacakları düz tutarak eğilip kalkılmalıdır.
  • Taşına yükün tek taraflı taşınmaması gerekir.
  • Yükün mümkün oldukça vücuda yapışık taşınması daha uygundur
Hamilelik ve Bel fıtığı
Hamilelik bel fıtığı, bazı zorlukları beraberinde getiren tamamen özel bir durumdur. Bir bayanda ilerleyen aylarda karın içinde büyüyen cenin normalde bele ilave bir yük oluşturur ve belin biyomekaniğini olumsuz yönde etkiler. Anne karnındaki bebek büyüdükçe bel bölgesinde bir yük oluşturur ve bu da zamanla ağrıya neden olabilir.
Hamilelik döneminde bebek karın içinde yavaş yavaş büyürken, bel ve sırttaki dokular da bu büyümeye bağlı olarak uyum sağlarlar ve annenin ön kısmındaki bu ağırlığı dengeleyecek şekilde gelişirler.

Hamilelikte aşırı kilo almak bel disklerdeki yükü artırmaktadır. Bu sebeple hamileliğin ilk aylarında hafif egzersizler yapmak ve ani hareketlerden kaçınmak anne adayına büyük avantajlar sağlar. Ancak hamilelikte mevcut bir bel fıtığı varsa anne adayının işi zordur.

Bel bölgesinde ve ayaklarda ağrıları artırdığı gibi, uyuşma ve güçsüzlüğe de neden olur. Ancak hamilelikle birlikte bel fıtığı da mevcut ise doktor ve hastanın işi bir hayli zordur.
Çünkü zorluk daha teşhis döneminde başlamaktadır. Net bir teşhis için gerekli röntgen filmi çekimleri ve bilgisayarlı tomografi tetkiki bebeğe zararlı olabilecek x-ışınları nedeniyle yaptırılamamaktadır. Özellikle ilk üç ayda hastaya ilaç da verilememektedir. Bu dönemde şiddetli bel ve bacak ağrısı bulunan bir hastayla karşı karşıya kalan doktor gerçekten büyük sıkıntı çekmektedir.
ImageHamilelik döneminde bel fıtığına önlem olarak
Spor olarak yüzme ve yürüyüş yapılabilir.
Ağrı varsa, hamileler için üretilen özel korseler kullanılabilir.
Ağır kaldırmamak gerekir.
Yüksek yerlere uzanılmamalıdır.
Çok derin ve yumuşak koltuklarda oturulmamalıdır.
Sürekli hareketsiz kalınmamalıdır.
Yatak rahat ve ortopedik olmalıdır.
Otururken bel bölgesine yastık ile destek verilmelidir.
Beslenmeye dikkat edilmeli ve aşırı kilo alımından kaçınılmalıdır.
Devamlı ayakta kalınmamalıdır.
Alçak topuklu ortopedik ayakkabı ve terlikler giyilmelidir.
Doktorun önerdiği egzersizler yapılabilir.
Hamileliğin son haftalarında yataktan kalkarken yardım istenmelidir.
Stres ve gerginlikten uzak durmak gerekir.

Hamilelik bel fıtığı tedavisi
Eğer hamilelik ile beraber bel fıtığı belirtileri çok ağır geçiriyor, günlük hayatı zorlanıyor ise, bu durumda bile yapılabilecek birtakım şeyler vardır. Bu da hamile ve bebeğe hiçbir zarar vermeyen tedaviler yapılmasıdır.
Bu tedavilerin başında chiropractic , manual  terapi ve akupunktur gelir. Hasta doktor kontrolünde mümkün olduğunca rahatlatılarak ve fıtığın daha fazla ilerlemesine engel olacak tarzda tedbirler alınarak bu kritik dokuz ayın atlatılması temin edilmelidir.





http://www.fizik-tedavi.org/

Zuhuratbaba Mah. Şükran Çiftliği Sk. No 29
Bakırköy / İSTANBUL
e-Posta: info@fizik-tedavi.org
Telefon: ( 0212 ) 543 42 43
Faks: ( 0212 ) 583 32 46

Bilgi: Gsm : 0533 773 48 94


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder